please use vxzoc.com



 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterGalleryLog inDonate
Site stickers are NOW BACK IN STOCK !!!!!!!!!!!!!
This forum is now CLOSED! Please visit our new site - www.vxzoc.com

Share | 
 

 zaffy a bit poorly (rev issue)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: zaffy a bit poorly (rev issue)   Thu Apr 15, 2010 10:58 pm

hi all.
many thanks for the warm welcome.
so here we go with my story. had to scrap my old toyota in september,so i looked around for something else,our family have all had vauxhall's before we went to toyota's. so when i found the zafira 1.8 xreg, i was . so i used it as i would any other car.then just after christmas it started to sit at idle then rev itself up a bit then settle again. i did a little homework & found out about cleaning the throttle body, so thats what i did. it seemed to be a little better, but now it will sit at idle nicely & only rev itself once in about 10 minutes, if i rev the engine it will not settle it revs itself another 4 or 5 times. so i started to change a few bits while i waited for the opcom system i ordered to come.
i serviced it,as i do with all cars i buy. then the opcom unit came i hooked it up & found 2 fault codes p0170(02 rich exhaust & p1555).
so i have now changed items as follows:
plugs
oil & filter
air filter & fuel filter
mass airflow sensor
coolant temperature sensor
lambda sensor
throttle body.
it still has the same codes & runs the same.any help would be much appreciated. as its now making me .
Back to top Go down
View user profile
tomZ20LET
Merchandiser


Posts : 768
Join date : 2010-03-09
Age : 29

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Thu Apr 15, 2010 11:34 pm

p1555 throttle position sensor.

_________________
All i do is drop a gear and disappear........
Back to top Go down
View user profile
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Thu Apr 15, 2010 11:50 pm

yeah i know, changed the throttle body but still the same.thanks for the input though.
Back to top Go down
View user profile
madman87
Member
Member


Posts : 87
Join date : 2010-04-01
Age : 29

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Fri Apr 16, 2010 7:55 am

hello and welcome to the site, i am having trouble with my bus
Back to top Go down
View user profile
madgezza
Group Buyer
Group Buyer


Posts : 959
Join date : 2009-12-02
Age : 37

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Fri Apr 16, 2010 8:26 pm

welcome to the site mate, i would of thought idle valve or air leak
Back to top Go down
View user profile
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Sat Apr 17, 2010 6:29 am

checked for leaks & fitted different throttle body but still the same.
Back to top Go down
View user profile
vxfarney
Member
Member


Posts : 65
Join date : 2010-02-08
Age : 38

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Sat Apr 17, 2010 6:33 am

idle control valve. thats what my money is on.
Back to top Go down
View user profile http://ni-vaux.co.uk
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Sun May 02, 2010 2:37 am

after clearing the codes when i put some injector cleaner in i no longer get the p1555, but i still get the p0170 coming up. so i'm halfway there.
Back to top Go down
View user profile
clarky69
Member
Member


Posts : 391
Join date : 2010-02-20
Age : 47

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Sun May 02, 2010 3:48 am

hello and welcome to the site
Back to top Go down
View user profile
supersterl
Admin
Admin


Posts : 1353
Join date : 2009-11-25
Age : 60

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Sun May 02, 2010 3:51 am

egr valve..
http://www.faqs.org/qa/qa-7120.html

_________________
Drives a Zafira GSI Turbo..in Arden Blue
Back to top Go down
View user profile
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Mon May 03, 2010 9:32 pm

mine does not have an egr on it. which mystified the aa man i had out,also his code reader came back with no codes to report yet my opcom gives a p0170.all he could suggest is that i took it to a garage.
Back to top Go down
View user profile
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Fri May 07, 2010 10:06 pm

so it now looks like it might be a brake servo diaphram leak, found it hard to spot. having it checked out on tuesday. will post the findings when i get them.
Back to top Go down
View user profile
IAN74
Member
Member


Posts : 663
Join date : 2010-02-25

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Sat May 08, 2010 10:20 am

hello and welcome mate hope the servo sorts it for you.
Back to top Go down
View user profile
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Sat May 08, 2010 7:26 pm

thanks for the welcome, yeah i hope it sorts it two m8.
Back to top Go down
View user profile
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Wed May 19, 2010 2:13 am

well i have now had an auto tune mechanic out to test the car, he thought it was an ecu fault, so i contacted a company called auto-flash (07500803768) in nottingham to test it. a guy called aaron came & took of all the bits he needed for the test,took them away, tested ecu that has no faults on it at all, bought all the bits back & refitted them, all for £35.
which i thought was a bargin.
at least i know the ecu is fine, so now i'm goin for the brake servo job.
Back to top Go down
View user profile
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Thu Jun 03, 2010 12:07 am

well it is finally fixed, turned out to be mass air flow sensor. i have had three faulty one's that didnt show as faulty.
Back to top Go down
View user profile
topladz
Admin
Admin


Posts : 1890
Join date : 2009-11-24
Age : 38

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Thu Jun 03, 2010 1:37 am

god how unlucky to get three faulty ones

_________________
Back to top Go down
View user profile http://www.vxzoc.com
steve_ti
Member
Member


Posts : 402
Join date : 2010-05-28
Age : 34

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Thu Jun 03, 2010 5:47 am

Glad its sorted mate and welcome!
Back to top Go down
View user profile
russb
Newbie
Newbie


Posts : 12
Join date : 2010-04-15
Age : 55

PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Fri Jun 04, 2010 5:22 am

guess it was unlucky to get faulty ones, could have been worse it could have ben the ECU that was shot. at least i know what parts are good on her now. i would urge anyone with a fault to double or even triple check the maf sensor, it could save people a lot of headaches.
hopefully my bad exeperience might help someone in the future & save them hassle. thanks for all the help i have been given.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: zaffy a bit poorly (rev issue)   Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
zaffy a bit poorly (rev issue)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Tour Issue Equipment
» Help! R9 screw issue
» Danica Patrick SI Swimsuit Issue
» New issue of Vw Camper & Commercial
» September Issue of Mini World

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: GENERAL ZAFIRA CHAT-
Jump to: